Подреждане на маса – как е правилно ?

Подреждане на маса . За да създадете добро впечатление на вашите гости, масата ви трябва да е добре подредена. Правилната подредба , избора на цветове, прибори и покривка на масата са от изключителна важност .
Когато влезнат в едно помещение, хората възприемат първо с очите си. Точно поради тази причина , вие трябва да имате някакви познания в тази област.

Ето на какво да обърнете внимание!

ПОКРИВКАТА

Първо се застила тънка подложна покривка. Тя се поставя за да предпази масата от надраскване и петна от разлети напитки. Подложната покривка трябва да виси от ръбовете на масата най- много с 8 см.

Върху нея се застила основната покривка.Изберете цвета на покривката според повода. Едноцветните покривки, по-лесно се комбинират с чиниите и салфетките. Основната покривка трябва да обгръща масата равномерно от всички страни, и да не пада повече от 15 см от ръба й.

Постарайте се покривката ви да е изгладена и чиста!

ЧИНИИТЕ

 

За основа се поставят подложните чинии. Подреждат се пред всеки, на 4 см навътре от ръба на масата. Върху тях се поставят чиниите(паничките) в които се сервира храната.
chinii
ПРИБОРИТЕ

Приборите се подреждат отвън навътре, според реда на тяхното ползване. Най-външни са тези, които ще се използват първи. Вилиците се поставят отляво на чинията , а ножовете и лъжиците отдясно. Приборите за десерт се поставят пред чинията. Приборите се подреждат успоредно един от друг, на разстояние около 2 см. Режещата страна на ножа е насочена към чинията.
вилици лъжици нож
ЧАШИТЕ

Чашата за червено виното, поднасяно с основното ястие, се поставя на 2 см над върха ножа. Чашата за вода се поставя от лявата страна и малко над чашата за червено вино.Чашата за бяло вино е отдясно чашата за червено вино, също малко под нея. Чашите могат да се подредят в по диагонал, като в средата отново е чашата за червено вино.

САЛФЕТКИТЕ

За официалните вечери салфетката задължително трябва да е от плат. Поставя се отляво на вилицата , в чаша или вътре в чинията. Хартиените салфетки също се поставят пред всеки гост, или в общ салфетник.

Ето как изглежда в завършен вид:

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE