Как да почистим микровълнова печка

Микровълнова печка . Тя е може би един от най-използваните електроуреди, които изисква обаче и редовно почистване. В търговските мрежи се продават най-различни средства за почистване, но ако нямате под ръка специален препарат има и други варианти за почистване.

Миене с вода 

Най-лесният начин за почистване на микровълновата печка от мазнини е като загреем обикновена вода. Поставете в микровълновата печка купа с чиста вода. Купата трябва да бъде по широка за да се изпарява водата активно. Печката се включва на максимална мощност за 10-15 минути, след това се забърсва с мека гъба без абразивна част.

Този метод за почистване на мазнини е много лесен, но е подходящ само за замърсени от скоро повърхности. За по силно замърсени микровълнови печки е необходим по-агресивен метод на почистване.

Почистване със сода

Вторият начин за почистване на микровълнови печки не е много по-различен от първия, но е доста по-ефективен. В купа налейте 2/3 вода от обема на купата и добавете 3 супени лъжици сода, след което разбъркайте. Включете микровълновата на максимална мощност за 15 минути.

За да измиете по-добре микровълновата печка, оставете купата с вода още 20 минути, след като спре да работи бе да отваряте вратичката. Почистете замърсените участъци с гъба, ако останат още мазни петна, повторете процедурата още веднъж, но този път включете таймера за 10 минути.

 

 

Алтернативни методи за почистване

Вместо сода използвайте оцет или лимонена киселина. И двата продукта отлично разтварят мазнините.

За почистване на микровълнова печка ще са необходими 2 супени лъжици оцет или едно пакетче лимонена киселина. Методът на почистване е съшият, добавяме вода и включваме таймера за 10-15 минути. По този начин не само почистваме микровълновата, но и премахваме неприятните миризми.