Как се приготвя сос Холандез

Сос холандез рецептаСос Холандез , наричан още холандски сос или Сос „Оландез“, представлява емулсия от яйчен жълтък, разтопено масло и лимонов сок (или бяло вино или оцет) разбити на бавен огън. За допълнително овкусяване се добавят сол, бял пипер или червен пипер. Сосът Холандез е един от петте най-популярни сосове от висшата френска кулинария.  Известен е като основна съставка на яйцата по Бенедиктински и често се съчетава  със зеленчуци като аспержи на пара.

Време за приготвяне: 30 минути

Количество: 250 грама

Необходими продукти за приготвяне на сос Холандез:

  • 2 големи кокоши яйца;
  • 1/2 лимон;
  • 100 гр краве масло с висока масленост;
  • 2 гр червен млян пипер;
  • захар, сол на вкус;

Начин на приготвяне на сос Холандез:

За да приготвим хубав пухкав холандски сос трябва да приготвяме соса с пресни, големи и качествени кокоши яйца. Кравето масло трябва да бъде качествено с масленост 82%.
Сос Холандез стъпка по стъпка

1. Отделяме белтъците от жълтъците. Най-лесният начин за отделяне е като счупим яйцата в купа, след което с ръка отделим жълтъците в друга купа.

2. Разбъркваме жълтъците с телена бъркалка и добавяме прясно изцеден сок от половин лимон. Лимоновият сок задължително се прецежда, преди да се добави към жълтъците.

3. В средно голяма касерола разтапяме кравето масло.  Към сместа от жълтъци и лимонов сок добавяме малко сол и захар на вкус. Сместа се разбърква с бъркалка, след което се поставя на водна баня.

4. Разтопеното масло се сваля от огъня и се оставя настрани да се охлади. Сместа с жълтъците постоянно се разбърква, докато се сгъсти на водна баня. Процесът спира, когато температурата на жълтъците достигне около 85 градуса по Целзий. На тънка струя изливаме разтопеното масло, като не спираме да разбъркваме. Получава се жълта, гъста смес – класически холандски сос, който обикновено се поднася топъл към месни, рибни ястия или яйца Бенедикт.

Трик за приготвяне на пухкав сос Холандез: за да приготвите пухкав холандски сос, добавете към него разбити на сняг яйца (останали белтъци при отделяне на жълтъците) ,щипка червен пипер и разбъркайте с телена бъркалка до получаване на еднородна смес. Сместа се слага на водна баня и се разбърква постоянно до достигане на 85 градуса температура по Целзий.

Сосът приготвен по този начин е гъст с нежна текстура и е подходящ за много различни ястия, дори се използва и като заместител на майноеза в приготвяне на някои месни салати. За разлика от класическия сос Холандез, този може да се поднася както топъл, така и в охладено състояние.