Висящо кресло

1.Необходими материали:

  • 2 обръча, предварително оплетени с въже,
  • схема за плетене  – “шахматна” плетка,
  • възли на плетене – плоски,
  • въже за плетене двойно,
  • закрепване на въжето към основата с двойна бримка.

В допълнение към четирите въжета, които са хванати  за двата обръча, в облегалката на креслото има 2 допълнителни въжета, придаващи на конструкцията допълнителна издържливост. Всички краища на въжетата образуват декоративни пискюли под долния обръч.

2.В случая обръчите са направени от пластмасова тръба с дебелина 35мм. Обръчите са с диаметър  110 и 70 см.

3. В качество на материал за плетене е използвано бяло полиамидно въже с дебелина 4 мм  и сърцевина от полипропилен. За креслото е необходимо около 950   метра.  Въжето може да се закупи от магазин за строителни материали.

4.Оплитането на обръчите отнема около 230  метра въже. Желателно е да използвате ръкавици в процес на работа.

5.Плетенето на мрежата става върху обръча. Първоначално се изплита малкия обръч ( седалката) . Както се вижда на Схема 1,  схемата на плетене е достатъчно  проста. Закрепването на въжетата към основата с двоен възел е показано със сини точки, плоските възли – с оранжеви точки.Краищата на въжетата е по-добре да не се отрязват, а да се оформят,  като декоративни пискюли.  Поради силното стягане на въжетата по време на плетене е възможно обръчът да се деформира, но при завършване на цялата плетка, отново ще възстанови формата си.

6. Следващата стъпка е да се съединят двата обръча. На схема 2 е показано по какъв начин става съединяването. За по голяма стабилност са добавени две помощни основи  ( отбелязани в зелено на схемата) Те могат да се направят от дървени пръчки или  от пластмасова тръба.

7. Схемата на плетене на облегалката се отличава само в разположението на възлите. Количеството на възлите и разстоянието между тях зависи само от Вашата фантазия. Въжетата се закрепят за горния обръч. Облегалката се плете от горе на долу, като при достигане на долния обръч, въжетата се закрепват за него. Останалите не изплетени краища на въжето се изплитат,  като декорации и се събират в пискюли.

Източник: https://blog-makrame.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE