Картички за Трифон Зарезан

Трифон Зарезан се отбелязва по нов стил на 1 февруари и по стар стил на 14 февруари. Интересното при този празник са старите български традиции, които на места в България спазват и днес. Точно това й е хубавото на традицията, колкото по-стара е толкова по-хубава, точно както старото вино и старото приятелство.
Трифон Зарезан

Трифон Зарезан

Трифон Зарезан

ТРАДИЦИИ НА ТРИФОН ЗАРЕЗАН

Та за традициите покрай Трифон Зарезан – може да се говори дълго на тази тема. Нека да разгледаме обичаите, свързани с деня на хубавото вино.
Най-съществената традиция от празника е свързана с първото зарязване на лозичките за годината. Това се прави с цел да има голяма и хубава реколта през годината. От там идва и името на Трифон Зарезан – Подрязан.
Българските домакини по традиция трябва да се събудят преди изгрев слънце и да изпържат в малък меден тиган пиле, което са напълнили с ориз. В бъклицата пък се слага хубаво вино и заедно с пилето и малко домашно приготвен хляб, мъжът отива на лозето, където се събират всички мъже от селото. Това е началото на празника.

ИСТОРИЯ

Когато отидат на лозето, мъжете се прекръстват и след това изрязват три пръчки от лозичките, след което наливат виното в лозичките, прекръстват се отново – това е ритуалът зарязване. Следва да се избере кой от всички мъже ще бъде „Цар на лозята”. Когато е избран, трябва да бъде закичен с венци от лозови пръчки, сяда на колесаря.
Колесарят е теглен от останалите мъже и по този начин се връщат в центъра на селото. Започват да се обикалят всички къщи – домакините трябва да изнесат вино, да дадат първо на царя, после и на останалите.
Когато стигнат дома на царя, той се преоблича с нови и чисти дрехи, и сяда на голяма трапеза, на която всички хора от селото могат да присъстват. Следващите два дена от празниците наричат „трифунци”. Те се отбелязват по различен начин – за предпазване от вълци.
Жените месят обреден хляб, раздават от него на съседите и каквото остане се слага в кърмата на животните. Това се прави, за да могат всички да се предпазят от вълците – и хора, и животни.
На тези два дена жените не бива да плетат, да шият и изобщо да използват ножици.Източник : gotvach.bg